czwartek, 21 listopada 2013

ciasto orzechowe

Czas nadrabiać zaległości...zaczynamy od ciasta orzechowego, w sam raz do kawy czy herbaty z książką pod kocykiem, na jesienne wieczory ups co ja mówię jakie jesienne!! My dzisiaj ulepiliśmy trzy bałwany!
Przepis podejrzałam u Bernarda (link w prawym dolnym rogu).
Ciasto bardzo przypadło mi do gustu ponieważ szybko się je robi, długo jest świeże no i aromatem pooowolutku wprowadza nas w świąteczne bożonarodzeniowe pyszności.


Tortownica o wymiarach 20cm:

-185g de orzechów włoskich 
-120g masła
-115g miodu wielokwiatowego
-50g cukru kryształ
-40g cukru brązowego nierafinowanego ( uwaga nie chodzi o trzcinowy, tylko o buraczany, zawierający melasę, o ciemnej barwie, lepki, o delikatnym smaku karmelowym)
-180g jajek ( tj ok 3 jajka)
-150g mąki
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Zaczynamy od mielenia orzechów - 125g na grubo i 60g na bardzo drobno. Masło rozpuszczamy.
Do miski wlewamy miód, cukier zwykły, cukier brązowy i rozpuszczone masło. Mieszamy. 
Dodajemy 3 jajka, mieszamy. 
Dorzucamy grubo zmielone orzechy (125g). Mieszamy. 
Dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. 
Na koniec dosypujemy 60g drobno zmielonych orzechów. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy przez ok 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 170stopni.

Bon appetit! I miłych, ciepłych, długich wieczorów z bliskimi z dala od telewizji :-)







7 komentarzy:

  1. Ale nie mogę wejść w przepis, ukazuje się tylko zdjęcie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się ! Przepis umieściłam dopiero teraz. Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Ciasto upiekę. A co ten Bernard taki ładny? Oni tam wszyscy tacy?

      Usuń
    3. :-) czy ja wiem? Ale gotuje rewalacyjnie!

      Usuń
  2. oho, dawno nie piekłam z Twoich przepisów , to będzie okazja ! :) uściski ...

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie się prezentuje ciasto

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...