piątek, 29 listopada 2013

Bliny à la française z dynią

Kto by pomyślał, że moje pierwsze bliny zjem we Francji! Pochodzę ze Sląska i nie pamiętam żeby w jakimkolwiek znanym mi śląskim domu robiło się te słowiańskie naleśniki. Dlatego też możecie mi nie wierzyć, ale gdy w Paryżu robiłam zakupy na tzw "Apero Champagne" kupowałam paczkę "Blinis", potem pudełko z sosem "Tarama" i zadowolona myśląc, że podam odrobinę indyjskiej egzotyki wracałam do domu. Skojarzenie nazwy "blinis" z naszymi "blinami" zajęło mi chyba dwa lata!!Jak tylko zrozumiałam, że "blinis" to bliny (!) obiecałam sobie że już nigdy tego nie kupię. Na dodatek złożyłam honorowa przysięgę, że jako prawdziwa słowianka na emigracji, sama te bliny będę robić. Po kilku testach rożnych przepisów "Blinis à la française" wybrałam ten, który  najbardziej mi odpowiadał. Teraz bardzo często podaje "blinis" na Aperitif z łososiem, ze śmietaną i innymi. Osobiście uważam, że nie ma nic lepszego do szampana jak właśnie bliny ze śmietaną i odrobina kawioru (najlepiej tego z bieługi:-). Francuzi przystosowali sobie słowiańskie, gryczane, twarde bliny zamieniając mąkę gryczaną na zwykłą. W ten sposób uzyskali puszyste i lekkie placuszki, które idealnie nadają się pod słone dodatki... 
Ostatnio czytając nowy numer "180°C" wpadłam na ciekawy przepis Blin z dyni (180°C nr 2, strona 105). Dzisiaj udało mi się zrobić małą próbę z okazji "zimowy wieczór przed telewizorem"...Pyszne!




Na 15 szt (średnica ok 6cm)
1 jajko
50g jogurtu
75g dyni
50ml mleka
100g mąki zwykłej
7g proszku do pieczenia

1. Dynię pokroić na kawałki i ugotować na parze (ok 15minut), następnie ugnieść widelcem.Odstawić.
2. Oddzielić żółtko od białka. Utrzeć żółtko  z jogurtem, mlekiem i dyniowym pure. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, pieprzu i ewentualnie trochę maku (efekt dekoracyjny). Wymieszać.
3. Ubić białko na sztywno z odrobiną soli. Delikatnie wmieszać do reszty składników.
4. Na mocno rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni za pomocą łyżki formować małe okrągłe placki i piec ok 2-3 minuty na jednej i drugiej stronie.

Można podać ze śmietaną i z wędzonym łososiem, obsypać pestkami z dyni. Otworzyć szampana!!  
Życzę smacznego!


2 komentarze:

  1. świetnie wygląda:) piękne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  2. zapewne wieczór był bardzo udany ;) pozdrawiam Was-justyś

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...