niedziela, 3 czerwca 2012

wszystko albo prawie wszystko na temat szparagów

Już wkrótce kończymy sezon szparagowy. Na pożegnanie zdecydowałam się na małe podsumowanie moich wiadomości na jego temat.
Zapraszam do przeczytania kilku informacji w skrócie na temat uprawy, kupowania i gotowania szparagów.
We Francji uprawia się 3 rodzaje szparagów: białe, fioletowe i zielone. Wszystkie trzy pochodzą z tego samego korzenia różni je tylko metoda uprawy. Za kolor odpowiada wpływ światła na roślinę. Szparagi białe nigdy nie widzą słońca gdyż hoduje się je w kopcach, pod ziemią. Nie to, co zielone, które uprawia się na płaskim terenie pod jego dostatkiem. Fioletowe to nic innego jak białe, którym dosłownie na kilka godzin udało się wydostać z kopczyka.
Regionami przodującymi w uprawie są oczywiście Alzacja i Landes, gdzie ziemia jest dosyć piaszczysta umożliwiająca dobry drenaż wody. Uprawa dosyć trudna gdyż nie wiem czy wiecie, szparagi są warzywem bardzo wymagającym.
Przygotowany przez szkółki korzeń coś w rodzaju cebulki, sadzi się w ziemię w pozycji leżącej. Czeka się aż 3 lata, aby otrzymać satysfakcjonujące zbiory i to tylko przez 6-7 lat. Po tym czasie ziemia musi odpoczywać od 10 do 15lat.
Praca na uprawie rozpoczyna się w okresie luty-marzec, kiedy to przygotowuje się ziemię, grządki i kopce w przypadku szparagów białych. Wszystko pokrywa się plastikowymi płachtami. Szparag rozpoczyna wzrost od momentu, kiedy temperatura ziemi osiąga 13 stopni. Okres zbiorów trwa od połowy kwietnia-do połowy czerwca. W przypadku szparagów białych zbiory są wyścigiem z czasem. Jak większość roślin, tak i szparag wzrasta w górę w poszukiwaniu słońca. Proces koloryzacji  rozpoczyna się jak tylko jego czubek wyrośnie z ziemi. Jeżeli chce się zachować jego nieskazitelnie biały kolor należy jak najszybciej je zebrać. Czas pomiędzy zbiorem a przygotowywaniem do przechowania nie może przekroczyć  4 godzin. Po wyciągnięciu z ziemi zanurza się je zimnej wodzie, osącza i natychmiast umieszcza się je w chłodni. Cały wysiłek wkłada się w zachowanie jej aromatów , smaku i świeżości. Jak ich temperatura osiągnie ok. 2 stopnie wyciąga się je z chłodni, obcina się na długość ok. 22cm (długość szparagów określają normy francuskie!), opłukuje i segreguje (ręcznie).  Sprzedaż musi nastąpić w ciągu 48 godzin maksymalnie.


Jak rozpoznać dobry szparag?
Na pierwszy rzut oka oglądamy kolor, sprężystość i blask skórki…Świeże szparagi nie mają żadnych plam, nie mogą być obsuszone. Często kupując szparagi związane w pęki (une botte)  należy zwrócić uwagę na te, które ukryte są wewnątrz.
Łamiąc łodyżkę zwróćcie uwagę na jej sprężystość. Musi ona być chrupiąco łamliwa.
Nie przechowujemy dłużej niż 5 dni. Na dodatek radzę owinąć ją w wilgotną ściereczkę. Szparag nie znosi dłuższego pobytu w wodzie, bo traci swój smak i wartości odżywcze.

Jak przygotowujemy?
Obcinamy dolną część łodyżki ok. 2 cm. Obieramy skórkę obierakiem w kierunku od główki w dół (rozpoczynamy ok. 4 cm od czubka). Płuczemy i obsuszamy w ściereczce.

Jak gotujemy?
W gotującej osolonej wodzie ok. 20-30 minut (zielone 15min maksymalnie). Można dodać kostkę cukru w czasie gotowania. Osączyć w cedzaku.  Odradza się gotowanie szparagów w kuchenkach mikrofalowych, ponieważ szparag pozostaje nadal twardy.
Oczywiście idealnie byłoby gotować je w specjalnym garnku o wydłużonej formie z siatką, do której wkłada się szparagi na stojąco. W ten sposób główki nie są zanurzone w wodzie tylko gotują się na parze zachowując swoją chrupkość.

Jak to we Francji każde warzywo ma swoje święto. Dlatego w okresie zbiorów w Alzacji, w Landes można spotkać się z imprezami mającymi na celu rozpowszechnienie jej, zapoznanie się z metodami upraw, poznaniem producentów. Jak tylko uda mi się uczestniczyć obiecuję wam umieścić reportaż. Niestety w tym roku ostatnia impreza jest w przyszły weekend…nie dam rady.
Interesujące stronki na ten temat:


1 komentarz:

  1. You can certainly see your enthusiasm within
    the article you write. The world hopes for more
    passionate writers such as you who are not afraid to say how they believe.
    All the time follow your heart.

    Also visit my web site: okulary ajurwedyjskie ()

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...