czwartek, 12 lipca 2012

keks z orzechami

Chciałam Was dzisiaj poczęstować keksem na słono. Tak tak...nie będzie bakalii...kandyzowanych owoców ani lukru. Jeżeli Francuz mówi o keksie (un cake) to automatycznie włącza mu się lampka: apero i wino...tutaj rzadko robi się tego typu ciasto na słodko. Raczej przygotowuje się je na słono : z oliwkami, suszonymi pomidorami, orzechami, serem, wędliną...i podaje na aperitif.
Ja wybrałam dzisiaj ser - gorgonzola i orzechy włoskie (warto zapamiętać, że wszelkiego typu sery pleśniowe niebieskie super łączą się z orzechami właśnie i z gruszką lub jabłkiem).
Nie sądzicie, że tego typu ciasto idealnie nadaje się na wakacyjne pikniki albo na podróż ?
No to zaczynamy...



Keks obowiązkowo pieczemy w prostokątnej formie. Podaję wam ilość składników na formę o wymiarach: dł. 26cm x szer. 10cm x wys. 7cm.

4 jajka
200 g mąki
1 saszetka proszku do pieczenia (11g)
150 g seru grongozola (który możecie zastąpić obojętnie jakim serem)
garść orzechów włoskich
100 ml oliwy z orzechów (albo z oliwek)
100 ml mleka

Wyciągnijcie ser z lodówki ok 15 minut przed rozpoczęciem przygotowań będzie miał czas żeby zmięknąć.
Lekko ubijamy jajka mikserem. Chodzi o to żeby nabrały lekkości i troszkę powietrza. Wlewamy do tego oliwę i mleko. Mieszkamy.
Łączymy proszek do pieczenia z mąką i wsypujemy wszystko do wcześniej przygotowanej mieszanki. Dalej mieszamy mikserem na wolnych obrotach.
Rozgniatamy widelcem ser i wrzucamy do reszty składników. Doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy.  Na koniec dodajemy orzechy pokrojone na kawałki.
Wszystko wlewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej lekko mąką formy.
Pieczemy ok 40 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni. Zanim wyciągniecie keks z pieca radzę sprawdzić wykałaczką czy ciasto jest suche. Jeżeli po wyjęciu wykałaczki zauważycie mokre ciasto na końcu przedłużcie czas pieczenia o ok 10 minut.
Keks podajemy schłodzony.


Życzę bon appetit!

2 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...