Gdyby zapytać przeciętnego Francuza z czym kojarzy mu się region Auvergne to niestety z lekkim kpiącym tonem odpowiedziałby, że kojarzy mu się z wiochą i zacofaniem. Potem dodałby jeszcze ,że mieszkańcy to renomowani skąpcy. Cóż, ja wbrew tym wszystkim opiniom i samej sobie postanowiłam ją pokochać.
Auvergne to nie jest TA Francja, którą wszyscy kochają i odwiedzają...tutejsze miasta zbudowane z czarnych wulkanicznych kamieni są szare i smutne.
W zimie jest śnieg i mróz. Jej stolica, Clermont Ferrant kojarzy mi się z polskim Śląskiem (25% tutejszej społeczności zatrudnionej jest w przemyśle, jeżeli nazwa Michelin coś wam mówi to właśnie tutaj wszystko się rozpoczęło i tutaj produkuje się opony znane na całym świecie). Czujecie klimat...? Kiedyś dużo tu było kopalń węgla stąd i dużo Polaków. Gdzieniegdzie widać jeszcze pozostałości po szybach kopalnianych. Trzeba stwierdzić fakt, że tego regionu nie można pokochać "od pierwszego wejrzenia". Szczególnie jeżeli przyjechało się pociągiem np. z południa !!! Nie można jej również pokochać z rozsądku, ponieważ region ten boryka się z wieloma problemami ekonomicznymi - wyludnieniem wsi, masowym eksodusem młodych (ludność zamieszkująca ten region jest 4 lata starsza od średniej krajowej). Nie pozostaje nic innego jak "przez żołądek do serca", bo w tej domenie Auvergne nie ma sobie równych! i jak się przekonacie czasami jest niezastąpiona!
Mówiąc o kuchni i produktach regionalnych w Auvergne należy wiedzieć, że 60% jej terytorium to pola uprawne (41000 zatrudnionych, w sumie 8,5% populacji aktywnej). Wśród uprawianych roślin znajdują się głównie: zboża, kukurydza, soja, burak cukrowy i zielona soczewica, o której już kiedyś wspominałam.
Wzgórza wulkanicznych gór zajmują drzewa owocowe : jabłonie, grusze i brzoskwinie.W okresie jesiennym możecie zaliczyć wiele festynów: festyn jabłek, festyn kasztanów. Tutejsze kucharki znane są w całej Francji z pysznych konfitur, kandyzowanych owoców i marmolad owocowych.
Region ten jest znany również ze swoich zasobów hodowlanych. Na marginesie podczas mojego pobytu odbywały się znane całej Europie targi hodowców "Sommet de l'elevage" (przedsięwzięcie na ogromną skalę - 2000 zwierząt z tego 70 różnych ras, 1300 wystawców). Rasy krów rodem z Auvergne a znane w całej Francji to : Salers i Aubrac.
Opisując tutejszą spiżarnie nie należy pominąć wina...wprawdzie nie jest to wino klasy Beardeaux ani Bourgogne...ale jest oczywiście zdatne do picia i wypicia, mało tego tutejsi winiarze mocno pracują nad polepszeniem jego smaku i jakości. Wino regionalne nosi nazwę "appellation de Cotes-d'auvergne" . Najczęściej kupowane to : "Baudes, Corent, Chateaugay i Madargue". A najbardziej znanym winem z Auvergne jest "Saint-Pourcan-sur-Sioule".
Auvergne jest znana również z innych, mocniejszych trunków : "Gentiane", "Aveze", "Verveine" - są to tutejsze wódki na bazie góskich ziół. Zarezerwowane na ostre zimy.
Żebyście nie myśleli, że tutejsi mieszkańcy piją tylko alkohol podaję do informacji, że ten wulkanicznogórski region słynie z czystości i jakości wody. Znacie "Volvic" albo "Chateauneuf", "Vichy-Saint-Yorre" ? - To właśnie tutaj są rozlewane prosto ze źródeł.
Podsumowując zatem : góry, zioła, pola i krowy. A jeżeli są krowy i są pola jest i ser oczywiście. Średnio produkuje się tutaj ok 50 000 ton sera rocznie!! co stanowi 25% krajowej produkcji Francji. Auvergne posiada 5 rodzajów sera wpisanego w europejski rejestr (AOP). Chronione przez prawo mogą być produkowane tylko i wyłącznie w tym regionie :
- na pierwszym miejscu Saint Nectaire
- zaraz po nim Bleu d'Auvergne
- la fourme d'Ambert
- le Cantal ("jeune" młody, "entre-deux"- pomiędzy albo "vieux" - stary)
- Salers.
Na tutejszym stole serwuje się "la potee" coś w rodzaju mega zupy kapuścianej z mieszanym mięsem, "tripoux" - flaczki, "truffade" - mieszanka serów i pokrojonych ziemniaków, "aligot" - podobny do "truffade" z tą tylko różnicą, że ziemniaki są w puree, "pate aux pommes de terre" - coś w stylu tarty ziemniaczanej.
Znane słodkości to "millards" i "pompes", "fouasse" - coś jakby brioszka, "cornet" - rożki z bitą śmietaną, tarty, ciasteczka no i pastylki z Vichy.
Mam nadzieję, że kuchnia z Auvergne trafiła prosto do waszego serca. A jeżeli macie jeszcze jakiekolwiek wątpliwości zachwycajcie się tutejszą naturą : największe pasmo gór wulkanicznych w Europie...
Na zakończenie podam jeszcze tylko, że tutejsi mieszkańcy wiernie, lojalnie i z całego serca kibicują swojej drużynie rugby: ASM w kolorach zółtoniebieskich - 70% samochodów ma przyklejoną nalepkę z ich logo, prawie w każdym sklepie wisi ich flaga...nie wspomnę o pospolitym ruszeniu przed telewizory w okresie rozgrywek. Coś w tym musi być!
Temat serów i przepisów na tutejsze przysmaki oczywiście w następnych postach. Miłego czytania!
PS Podane informacje pochodzą z przewodnika Michelin "Le guide vert" wydanie z roku 2007. Wszystkie zdjęcia są mojego autorstwa. Zanim skopiujesz proszę zapytaj o moje zdanie.
Auvergne to nie jest TA Francja, którą wszyscy kochają i odwiedzają...tutejsze miasta zbudowane z czarnych wulkanicznych kamieni są szare i smutne.
W zimie jest śnieg i mróz. Jej stolica, Clermont Ferrant kojarzy mi się z polskim Śląskiem (25% tutejszej społeczności zatrudnionej jest w przemyśle, jeżeli nazwa Michelin coś wam mówi to właśnie tutaj wszystko się rozpoczęło i tutaj produkuje się opony znane na całym świecie). Czujecie klimat...? Kiedyś dużo tu było kopalń węgla stąd i dużo Polaków. Gdzieniegdzie widać jeszcze pozostałości po szybach kopalnianych. Trzeba stwierdzić fakt, że tego regionu nie można pokochać "od pierwszego wejrzenia". Szczególnie jeżeli przyjechało się pociągiem np. z południa !!! Nie można jej również pokochać z rozsądku, ponieważ region ten boryka się z wieloma problemami ekonomicznymi - wyludnieniem wsi, masowym eksodusem młodych (ludność zamieszkująca ten region jest 4 lata starsza od średniej krajowej). Nie pozostaje nic innego jak "przez żołądek do serca", bo w tej domenie Auvergne nie ma sobie równych! i jak się przekonacie czasami jest niezastąpiona!
Mówiąc o kuchni i produktach regionalnych w Auvergne należy wiedzieć, że 60% jej terytorium to pola uprawne (41000 zatrudnionych, w sumie 8,5% populacji aktywnej). Wśród uprawianych roślin znajdują się głównie: zboża, kukurydza, soja, burak cukrowy i zielona soczewica, o której już kiedyś wspominałam.
Wzgórza wulkanicznych gór zajmują drzewa owocowe : jabłonie, grusze i brzoskwinie.W okresie jesiennym możecie zaliczyć wiele festynów: festyn jabłek, festyn kasztanów. Tutejsze kucharki znane są w całej Francji z pysznych konfitur, kandyzowanych owoców i marmolad owocowych.
Region ten jest znany również ze swoich zasobów hodowlanych. Na marginesie podczas mojego pobytu odbywały się znane całej Europie targi hodowców "Sommet de l'elevage" (przedsięwzięcie na ogromną skalę - 2000 zwierząt z tego 70 różnych ras, 1300 wystawców). Rasy krów rodem z Auvergne a znane w całej Francji to : Salers i Aubrac.
Opisując tutejszą spiżarnie nie należy pominąć wina...wprawdzie nie jest to wino klasy Beardeaux ani Bourgogne...ale jest oczywiście zdatne do picia i wypicia, mało tego tutejsi winiarze mocno pracują nad polepszeniem jego smaku i jakości. Wino regionalne nosi nazwę "appellation de Cotes-d'auvergne" . Najczęściej kupowane to : "Baudes, Corent, Chateaugay i Madargue". A najbardziej znanym winem z Auvergne jest "Saint-Pourcan-sur-Sioule".
Auvergne jest znana również z innych, mocniejszych trunków : "Gentiane", "Aveze", "Verveine" - są to tutejsze wódki na bazie góskich ziół. Zarezerwowane na ostre zimy.
Żebyście nie myśleli, że tutejsi mieszkańcy piją tylko alkohol podaję do informacji, że ten wulkanicznogórski region słynie z czystości i jakości wody. Znacie "Volvic" albo "Chateauneuf", "Vichy-Saint-Yorre" ? - To właśnie tutaj są rozlewane prosto ze źródeł.
Podsumowując zatem : góry, zioła, pola i krowy. A jeżeli są krowy i są pola jest i ser oczywiście. Średnio produkuje się tutaj ok 50 000 ton sera rocznie!! co stanowi 25% krajowej produkcji Francji. Auvergne posiada 5 rodzajów sera wpisanego w europejski rejestr (AOP). Chronione przez prawo mogą być produkowane tylko i wyłącznie w tym regionie :
- na pierwszym miejscu Saint Nectaire
- zaraz po nim Bleu d'Auvergne
- la fourme d'Ambert
- le Cantal ("jeune" młody, "entre-deux"- pomiędzy albo "vieux" - stary)
- Salers.
Na tutejszym stole serwuje się "la potee" coś w rodzaju mega zupy kapuścianej z mieszanym mięsem, "tripoux" - flaczki, "truffade" - mieszanka serów i pokrojonych ziemniaków, "aligot" - podobny do "truffade" z tą tylko różnicą, że ziemniaki są w puree, "pate aux pommes de terre" - coś w stylu tarty ziemniaczanej.
Znane słodkości to "millards" i "pompes", "fouasse" - coś jakby brioszka, "cornet" - rożki z bitą śmietaną, tarty, ciasteczka no i pastylki z Vichy.
Mam nadzieję, że kuchnia z Auvergne trafiła prosto do waszego serca. A jeżeli macie jeszcze jakiekolwiek wątpliwości zachwycajcie się tutejszą naturą : największe pasmo gór wulkanicznych w Europie...
Na zakończenie podam jeszcze tylko, że tutejsi mieszkańcy wiernie, lojalnie i z całego serca kibicują swojej drużynie rugby: ASM w kolorach zółtoniebieskich - 70% samochodów ma przyklejoną nalepkę z ich logo, prawie w każdym sklepie wisi ich flaga...nie wspomnę o pospolitym ruszeniu przed telewizory w okresie rozgrywek. Coś w tym musi być!
Temat serów i przepisów na tutejsze przysmaki oczywiście w następnych postach. Miłego czytania!
PS Podane informacje pochodzą z przewodnika Michelin "Le guide vert" wydanie z roku 2007. Wszystkie zdjęcia są mojego autorstwa. Zanim skopiujesz proszę zapytaj o moje zdanie.
oooo , nie! ja ZAKOCHAŁAM SIĘ W TYM REGIONIE, I TYCH SMAKOŁYKACH, widokach!!! ... bo ja kochliwa jestem :) i ... co na to poradzę :)? super że to napisałaś, zaczynam widzieć Francję innymi oczami:)
OdpowiedzUsuńHеy! Τhis is mу first сomment hеre so I just wantеd to give a quіck shout
OdpowiedzUsuńout and say Ι tгuly еnϳoу гeading through уοur blоg posts.
Can уou recommend any οtheг blogs/websites/fοгums that coѵеr the same
toρіcs? Thanks a lot!
Αlѕο viѕit my ωebsite :: http://sosudk.com
Aw, this waѕ аn extrеmely nice
OdpowiedzUsuńpost. Тaking a few minutеs аnd actual
effort to makе a veгу gοoԁ аrticlе… but what can I ѕay… I put things off a
whole lot аnd don't manage to get anything done.
My web blog imprezy firmowe Wroc_aw
hі!,ӏ lіke your writіng ѵeгy much!
OdpowiedzUsuńpеrcеntagе we bе in contact extгa about your poѕt on AOL?
Ι requiге а ѕpecialist in thіs
area to unгavеl my problem. May be that's you! Looking forward to see you.
Also visit my website ko
Thаnks for the auѕpicious writeup. ӏt actually ωas once а leisure account it.
OdpowiedzUsuńGlаnce complicated to far delivered аgгeeable from you!
However, how can we communicаte?
My web blog: oświetlenie led
Thiѕ iѕ mу first timе pаy a viѕit аt herе
OdpowiedzUsuńаnԁ i am reallу pleassant to rеad eveгthing at
аlоnе plаcе.
Here is my wеbpage - www.makanna.com
Hellо it's me, I am also visiting this web page on a regular basis, this site is in fact nice and the visitors are in fact sharing fastidious thoughts.
OdpowiedzUsuńAlso visit my site :: chemistrybeast.com
Mogę polecić Owernię do zwiedzania. Piękna kraina, przemili ludzie i dobre jedzenie. Chociaż, cóż, we Francji to standard :)
OdpowiedzUsuń