piątek, 14 grudnia 2012

sałatka z bulgur i warzywami na ciepło

Miałam ostatnio okazję odkryć bulgur...mniam! pierwszy raz jadłam go jako dodatek do ryby a dzisiaj przygotowałam sobie małą sałatkę warzywną na ciepło. Jedząc go pierwszy raz osoba , która przygotowała danie ugotowała go na rosole...był stanowczo lepszy niż mój dzisiejszy ugotowany na wodzie. Zanotowałam na przyszłość ;-)
Kolorowo, ładnie, zdrowo i pożywnie! - próba wegetariańskiej kolacji, powiew orientalnej Turcji...specjalna dedykacja dla mojej szwagierki Madzi.





1/2 mini dyni
1 marchew
2 czerwone cebule
2 ząbki czosnku
1 pasternak
2 średnie ziemniaki

Marchew, pasternak i ziemniaki obrać i pokroić na paluszki (grubość ok 1 cm, długość ok 3-4cm). Mini dynię dokładnie wyszczotkować, osuszyć i pokroić w łódeczki (nie obierać skóry). Cebulę obrać i rozkroić na połowę. Czosnek pozostawić w koszulce.
Wszystkie warzywa rozłożyć na blaszce pokrytej podwójnym papierem do pieczenia. Skropić oliwą z oliwy w ilości ok 3 łyżek i syropem klonowym ok 2 łyżki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 1 godzinę. Sprawdzać czy warzywa się nie przypalają...jeżeli tak, przykryć je papierem do pieczenia. Po pół godzinie sprawdzić czy mniejsze kawałki nie są już miękkie.
Przygotować bulgur - 1 szklanka na 4 osoby (na opakowaniu pisało szklanka na 2 osoby ale wydaje mi się że jest to stanowczo zbyt dużo):
Do wrzącej wody wsypać bulgur i gotować ok 15 minut (do miękkości).
Osączyć.

Lekko przestudzony bulgur rozłożyć na talerzu , doprawić solą i pieprzem. Na wierzch poukładać upieczone jezszcze ciepłe warzywa. Smacznego!!

4 komentarze:

  1. hm... a skąd wziąć pasternak ?:) jeny jak ja kocham takie potrawy, oczywiście jako dodatek do mięsa:))niestety, ale byłabym bardzo grzeczna i zajadała się u Ciebie tym daniem, bez mięska:)) obiecuję :)!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to mnie teraz zaskoczylas!!nie ma u nas pasternaka? Szczerze mowiac to u mnie tez domagano sie miesa do tego...ale wczoraj byl piatek! No i troche witamin i mineralow jeszcze nikomu nie zaszkodzilo :-)

      Usuń
  2. Dzień dobry. Twój blog został nominowany do Liebster Blog Award.http://taniegotowanielehannyy.blogspot.com/
    Pozdrawiam Lehannaa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziekuje za uznanie!!! Ciesze sie niezmiernie! Pozdrawiam serdecznie juz wkrotce na wszystko odpowiem.

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...