niedziela, 27 maja 2012

szparagi na francuskim cieście

tarteletki ze szparagami

Przepis niezbyt czasochłonny i w sam raz na babskie lekkie obiadki czy seanse filmowe...


600 g zielonych szparagów
300 g ciasta francuskiego (już gotowego)
150 g sera mozzarella
60 g sera parmezan (w całości lub startego)
40 g orzeszków piniowych (ewentualnie, bo drogie)
1/2 cytryny
3 listki mięty
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz



Zaczynamy od przygotowania składników. Szorujemy dokładnie cytrynę, płuczemy miętę i szparagi (uwaga szparagi niezbyt lubią długie leżenie w wodzie, tracą w ten sposób swój smak i właściwości odżywcze).

Wyciskamy sok z cytryny i łączymy z poszatkowaną miętą. Odstawiamy.
Obieramy skórkę ze szparagów. Wrzucamy je do osolonej gotującej się wody na 1-2 minuty. Wyciągamy i wsadzamy do zimnej wody w celu zatrzymania gotowania i zachowania pięknego zielonego koloru.
Osuszamy i kroimy wzdłuż na połowę.Przekładamy do głębokiego naczynia, przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie zalewamy oliwą i sokiem z cytryny.
Rozgrzewamy piekarnik do 210 stopni.
Rozwijamy ciasto francuskie i przygotowujemy pasy o długości ok 18cm i szerokości 11cm. Boki smarujemy wilgotnym pędzlem i przykładamy dodatkowo paseczki o szerokości 1cm.
Kroimy mozzarellę i układamy na ciasto francuskie. Następnie układamy szparagi i na koniec sypiemy parmezan.
Wkładamy tarteletki na blachę na papier do pieczenia. Pieczemy na środku piekarnika na ok 20 minut, aż ciasto ładnie się zezłoci.
Na 5 minut przed końcem pieczenia posypujemy orzeszkami piniowymi ( ja zapomniałam ;-)
Serwujemy ciepłe z sałatą z młodych liści.

Życzę bon appetit!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...