piątek, 22 czerwca 2012

suflet ziemniaczany

Jest typowym daniem, które wkłada się do piekarnika podczas aperitifu i serwuje jak tylko goście zasiądą do stołu (w wersji na słono, nie dotyczy deseru, który podaje się na końcu posiłku). Każdy to wie, że nadęty jegomość nie znosi czekania z tej prostej przyczyny, iż lubi być gorący, nadmuchany i złocisty. Jego delikatny smak jest bardzo ulotny, jak tylko ostygnie robi się ciągnący i zbity. Dlatego uwaga, serwujemy tylko dla bardzo zdyscyplinowanych biesiadników! Podstawowym składnikiem każdego wariantu słonego czy słodkiego są jajka ubite na sztywną pianę. To one powodują, że podczas pieczenia masa podnosi się i nabiera powietrza.


Typowy przepis rozpoczyna się od przygotowania sosu beszamelowego, do którego dodaje się inne składniki: w pierwszej kolejności te, które nadają smak (np.: szynka, puree z mięsa, warzyw czy innych), następnie żółtka i na koniec sztywną pianę z białek. Wariant deserowy często zawiera puree z owoców z odrobiną alkoholu.Do wypieku tego przysmaku niezbędne okrągłe naczynie żaroodporne (ceramiczne lub szklane) z prostymi brzegami. W sklepach można spotkać wariant duży o średnicy 22cm i mały o średnicy 10cm. Uwaga wszyscy ciekawscy podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika!Ja rozpoczęłam od wariantu słonego - suflet z ziemniakami …zaczynamy:



na ilość 5 małych sufletów (naczynka o średnicy 10cm, wysokości 4cm): 

- 500g ziemniaków
- 80g masła + 40g masła rozpuszczonego
- 25g mąki
- 4 białka
- 2 plastry bekonu (do dekoracji)
- gałka muszkatołowa, sól, pieprz.

Obieramy ziemniaki, gotujemy do miękkości. 
W międzyczasie dobrze smarujemy naczynka żaroodporne masłem. Oprószamy mąką, nadmiar mąki oddzielamy odwracając naczynie do góry nogami. 
Gdy ziemniaki są miękkie odcedzamy je i przepuszczamy przez prasę do ziemniaków. Następnie dodajemy 40g rozpuszczonego masła, mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką.
Rozgrzewamy piekarnik do 200stopni.
Ubijamy białka ze szczyptą soli do sztywności. Następnie delikatnie dodajemy ziemniaki mieszając bardzo wolno uważając żeby nie opadły.

Wypełniamy naczynia na wysokość 2/3. pieczemy przez ok 15  minut (małe naczynka, dla dużych 30minut). Masa rozpoczyna wzrastać po ok 5 minutach. Wyciągamy gdy suflet osiągnie kolor złoty. Serwujemy natychmiast nie czekając aż ostygnie.



Życzę bon appetit!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...