piątek, 21 grudnia 2012

orzeszki świąteczne

Zanim wrócimy do przepisu na makarony zrobimy sobie rodzinny, świąteczny przysmaczek...orzeszki. Ciastka dosyć czasochłonne, ale jakże pyszne. Gwarantuję, że nie pożałujecie czasu spędzonego najpierw na wyklejaniu każdej foremki a potem na składaniu każdej sztuki z osobna :-)



Do przygotowania ciasteczek potrzebujemy specjalne foremki, które możecie nabyć w sklepach albo tutaj na internecie.

Na ciastko:
24 dkg margaryny
24 dkg cukru pudru
2 łyżki kakao
2 jajka
50 dkg mąki

Ucieramy margarynę z cukrem. Gdy masa będzie biała i puszysta dodajemy jajka, ucieramy. Na koniec wsypujemy mąkę z kakao. Z ciasta formujemy kulę (ciasto nie może kleić  się do rąk, dodajcie mąki jeżeli jest zbyt klejące).
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Wyklejamy foremki masą o grubości ok 1 mm.
Pieczemy ok 12 minut.
Po wyjęciu z piekarnika schładzamy.

Na krem:
30 dkg cukru pudru
30 dkg masła
20 dkg zmielonych orzechów włoskich
odrobina gorącego mleka
odrobina spirytusu

Orzechy parzymy gorącym mlekiem (uwaga na ilość, żeby nie zrobiła się lejąca ciapka). Odstawiamy do schłodzenia. Masło ucieramy z cukrem. Zimne orzechy dodajemy do masy maślanej i mieszamy. Na koniec wlewamy odrobinę spirytusu.

Każde ciasteczko wypełniamy kremem a następnie sklejamy formując orzeszek. Umieszczamy w lodóce na jedną noc. Przed podaniem można opruszyć cukrem pudrem.
Smacznego!

2 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...