niedziela, 16 grudnia 2012

pierniczki miodowe

Są takie dania, które są święte...ich się nie zmienia...każdego roku jak kolędy wyciągamy je z babcinych zeszytów i z myślą o naszych rodzinach mieszamy miód, cynamon, goździki, masło...a potem jeszcze jeden telefon tak tylko żeby się upewnić, czy to było 180  czy 190 stopni, czy rzeczywiście przepis jest bez proszku...
I wtedy czy jesteśmy blisko czy daleko łączymy się sercem i to jest najważniejsze!

Odkąd przebywam poza granicami naszego kraju gdziekolwiek jestem chylę głowę przed polskimi tradycjami świątecznymi, bo kochani! uwierzcie mi ! polskim tradycjom bożonarodzeniowym nic nie dorówna!




Przepis z zeszytu mojej babci na ok 6 blach pierników :

1 szkl miodu
1 kg mąki
50 dkg cukru
250 g masła
3 jajka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 opakowania przypraw do pierników
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
2 łyżeczki kakao

Masło, cukier rozpuścić na wolnym ogniu uważając żeby nie zagotować. Zdjąć z ognia i dodać miód, przyprawy do pierników, kakao, imbir i cynamon. Wymieszać i ostudzić.
Rozbełtać 3 jajka. Przesiać mąkę połączyć z sodą oczyszczoną wsypać do wielkiej miski.
Wlać mieszankę miodową i jajka i zarobić ciasto.
Jeżeli ciasto nie łączy się i jest zbyt suche można dodać troszeczkę wody. Jeżeli zbyt mokre dodajemy mąkę.

Rozwałkować na stolnicy na ok 3 mm placki i wykrawać foremkami ciastka. Piec w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok 12 minut.

Dekoracje wg uznania: czekolada, lukier, migdały, itp...



 

2 komentarze:

  1. no ooo nareszcie jakiś fajny przepis , sprawdzony, rodzinny, pyszny ... zrobię ! dzięki!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Tego rodzaju smakołyki najbardziej kojarzą mi się z okresem świątecznym. W sumie jeżeli już o wypiekach mowa to muszę przyznać również, że brownie z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ jest bardzo dobrym wyborem.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...