wtorek, 26 lutego 2013

cupcake cytrynowy

Miałam ostatnio ogromną przyjemność organizować podwieczorek urodzinowy dla 2-letniego chłopca. W menu oczywiście nie zabrakło tortu, ale nie tym chciałam się dzisiaj podzielić. Otóż po raz pierwszy przygotowałam cupcake! Przyznaję, żaden to francuski wynalazek! Ale trzeba przyznać, że ten angielski przysmak podbił  francuskie serca głównie dzieci i nastolatek no i moje ma się rozumieć.
Przepis na ciasto to u mnie żadna nowość. Mam takie 5 minutowe babkowe cytrynowe idealnie nadające się  do papilotek. Na wierzch wypróbowałam przepis na Lemon Curd - bardzo powszechna polewa u angielskich smakoszy. Do dzieła:




SKŁADNIKI (20 mufinek) :
150 g masła
150 g mąki
150 g cukru
1 cytryna (najlepiej ekologiczna niepryskana)
3 jajka

PRZYGOTOWANIE :
Masło rozpuścić (uwaga żeby nie zagotować). Oddzielić białka od żółtek. Zetrzeć skórkę z cytryny (uwaga tylko wierzch, biała część skóry doda niepotrzebną gorycz). Wycisnąć sok.
Utrzeć żółtka z cukrem do białości. Wlać sok z cytryny wymieszać. Dodać mąkę wymieszać. Wlać masło wymieszać. Na koniec ubite na sztywno białka i startą skórkę i delikatnie, uważając żeby białka nie opadły, wymieszać.
Napełnić papilotki do 2/3 wysokości, włożyć na specjalną przystosowaną do muffinek blachę. Piec w rozgrzanym piekarniku na 150 stopni C do "suchego patyczka".
Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.
To cytrynowe ciasto można oczywiście upiec w tradycyjnej blasze w wersji tradycyjnej.

SKŁADNIKI NA LEMON CURD (375ml)
3-4 cytryny (lub inne cytrusy -lemonki, pomelo...potrzeba 125 ml soku)
2 jajka i 2 żółtka
250 g cukru
100g masła w pokojowej temperaturze

PRZYGOTOWANIE:
Zetrzeć skórkę z cytryn. Wycisnąć sok - potrzeba 125 ml. W metalowej misce wymieszać sok z cytryny, jajka z żółtkami, cukier. Mieszać aż rozpuści się cukier i zbieleją żółtka. Położyć miskę na garnku w którym zagotowaliśmy wodę w celu jej ogrzania. Dodać masło  w kawałkach mieszając drewnianą łyżką podgrzewać aż całość nabierze gęstej konsystencji. Dla odważnych proponuję ominąć podgrzewanie na parze i wszystko podgrzewać w teflonowym garnku na wolnym ogniu ciągle mieszając. Lemon curd musi być mniej więcej tak samo gęsty jak lukier królewski. Całość przepuszczamy przez sitko, żeby pozbyć się grudek jeżeli takowe wystąpiły. Na koniec dodajemy startą skórkę z cytryny. Mieszamy. 
Całość przykrywamy szczelnie folią spożywczą - tak, żeby dodytakało mieszanki. Palcami przygniatamy dobrze żeby usunąć powietrze. Następnie robimy kilka dziur widelcem i wstawiamy do lodówki na ok 3 godziny (folia spożywcza ochroni przed powstaniem kożucha). 
Po 3 godzinach za pomocą rękawa cukierniczego nakładamy na cupcake'i. Dekorujemy wg uznania.

Jeżeli zostało wam lemon curd można go zamrozić. wystarczy wlać go do hermetycznie zamykanego naczynia, przykryć znowu folią spożywczą i zamknąć. Można przechowywać go 1 miesiąc w zamrażarce , prawdopodobnie nie trzeba rozmrażać go przed ponownym użyciem - jeszcze nie sprawdziłam!




Bon appetit!


4 komentarze:

  1. Mniam, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam wszystko co cytrynowe i kwaskowe:))) na pewno zrobię niedługo:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Rzecz jasna już wypróbowałam:) Będzie mi miło jeśli przyjmiesz ode mnie blogowe wyróżnienie za tak kreatywne i pyszne przepisy; http://bluefairy-art.blogspot.com/2013/03/wyroznienie.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci bluefairy za wyróżnienie! Przepraszam , że tak późno. Myślę, że jako zawodowa house manager masz tę świadomość , że czasami doba jest zbyt krótka a i czasami sił brakuje. Pozdrawiam Cię serdecznie tym bardziej, że jesteś moją jedyną obserwatorką :-)

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...