czwartek, 7 lutego 2013

TOP CHEF 2013


Chciałam was wszystkich poinformować, że rozpoczęliśmy emisję nowego sezonu TOP CHEF. Jeżeli oglądacie Master Chef i lubicie ten program to uwaga! ten zwali was z nóg!
Ja osobiście za Master Chef nie przepadam. Uważam, że całość ramówki żywcem skopiowano z TOP chef'a a amatorskie wysiłki uczestniczących nijak mają się do wyczynów  zawodowych kucharzy!
Jednym słowem od ostatniego poniedziałku przez następne dwa miesiące jestem nieobecna! - siedzę z gałami wlepionymi w telewizor, obśliniam całość ekranu i staram się na twardym dysku mojego mózgu zarejestrować każdą nową technikę, nowinkę czy kucharski sekret szefów.

Kiedyś obserwowałam Szanowną Panią Gessler w kuchni i kochani! stwierdzam, że ta kobieta nie potrafi gotować! Jak nazwać kogoś, kto rwie się do garów z rozczochraną czupryną, kilogramem pierścieni na palcach, a doprawia potrawy "Kucharkiem"!!??z pewnością nie zawodowym kucharzem. Jeżeli macie możliwość zobaczyć prawdziwych szefów kuchni, którzy są w jury programu Top Chef, czyli:


- Ghislaine Arabian (dwie gwiazdki Michelin)
- Christian Constant (jedna gwiazdka Michelin)
- Thierry MARX (dwie gwiazdki Michelin - guru kuchni molekularnej)
- Jean-Francois Piege (dwie gwiazdki Michelin)

ZACHĘCAM! zauważycie różnice.

W zeszłym roku mogliśmy podziwiać gastronomiczne gwiazdy : Christophe Michalak - cukierniczy mistrz świata no i mój osobisty guru Yannick Alléno...Już umieram z niecierpliwości, kogo tym razem będziemy mogli oglądać.

Żeby uświadomić wam popularność konkursu powiem tylko - 3 630 000!! - tyle wyniosła oglądalność pierwszego odcinka, w ubiegły poniedziałek.
Może nie każdego z nas stać na stołowanie się w gwiazdkowych restauracjach w Lyonie czy Paryżu, ale oglądając te gastronomiczne zawody ma się wrażenie, że kucharska sztuka jest bardziej przystępna. Może to dlatego, że ci kucharze są tacy ludzcy. Myślę, że śmiało można powiedzieć, że to właśnie TOP Chef udało się wynieść na piedestał zawód kucharza i wylansować modę na gotowanie, tzw "fooding" (chyba nie powinnam użyć tego terminu, bo z wiadomych wam powodów Francuzi go nie używają ;-).
Jednym słowem: rendez-vous w najbliższy poniedziałek na M6 godzina 20:45.

więcej informacji znajdziecie na :
http://www.m6.fr/emission-top_chef/
Zdjęcie, które umieściłam na początku pochodzi z tegorocznego konkursu i jest daniem przygotowanym przez jedną z uczestniczek - NAOËLLE D'HAINAUT - w zadaniu "złudzenie" - na pierwszy rzut oka widzimy czereśnie a w rzeczywistości jest to foie gras w czereśniowe galarecie. 

8 komentarzy:

  1. w mordę jeża:)! a ja nie mam tego M6:( a co do Geslerki- lipa straszne! tez przyznaję i podpisuję się pod tym co piszesz!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To się nazywa show ! A w tym programie jest więcej kuchni niż show i dlatego jest super. Kurcze szkoda że nie masz tego kanału:-( przyjedź!

      Usuń
  2. a pamiętasz nasza panią z technologii żywienia ? :) tez złote loki i potworne ilości złota na rękach ;) pozdrawiam justyś

    OdpowiedzUsuń
  3. A jak mogłabym zapomnieć!! Na szczęście nie udało jej się do końca zniechęcić mnie do gotowania :-). Pozdrawiam Justyś

    OdpowiedzUsuń
  4. Monia widze że rzeczywiście się podniecasz. A propo jak pompka i ciśnienie? Ale serio to zazdroszcze ci radości z gotowania. Fajnie mieć swoją ,,kuchnię" czy pasję. Tata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedni gotują inni lubią wąchać spaliny w garażu :-) albo mieć szum we włosach...nie ma czego zazdrościć każdy ma swojego bzika :-)
      Nie kapuje pompki i ciśnienia??

      Usuń
  5. Pomka to serducho a ciśnienie to ciśnienie ale krwi. Czyli jak się podniecasz to dwie sprawy mogą być niebezpieczne. Tata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W moim wieku sprawy sercowe minie grożą ;-) ale dzięki za troskę!

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...