Dla amatorów brokuła i łososia, takich jak mój dzisiejszy gość dobry przepis na lekką i ciepłą kolację...lub obiad.
Na tartę o średnicy 23cm :
ciasto kruche słone:
50ml wody
1 łyżeczka soli
250g mąki
125g masła miękkiego
1 żółtko
odrobina maku
Wypełnienie tarty:
surowy filet łososia
1 średni brokuł
200g sera ricotta
250g śmietany gęstej kwaśnej
4 jajka
bukiet koperku świeżego
sól, pieprz, czerwona słodka papryka (opcjonalnie)
Przygotowanie ciasta:
Odważyć mąkę, przesypać do robota kuchennego (na KitchenAid końcówka "K"), zrobić małą dziurę i wlać do niej wodę, żółtko, masło pokrojone na małe kawałki i sól. Ugnieść ciasto. Rozwałkować na grubość ok 2mm. Obsypać makiem i za pomocą wałka usadowić go w cieście. Umieścić ciasto w tortownicy stroną "z makiem" do wewnątrz. Utworzyć równe brzegi obcinając brzegi ciasta. Zrobić dziury widelcem na spodzie. Zabezpieczyć wysoki brzeg tarty mniejszą tortownicą wkładając ją do środka.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Piec samo ciasto 30 min.
Wypełnienie tarty:
W międzyczasie wymieszać ser ricotta, śmietanę, jajka, koperek i dobrze doprawić. Łososia pokroić w małe kawałeczki. Brokuł pokroić, przygotować małe kwiatuszki. Zamoczyć we wrzącej , osolonej wodzie ok 3 min, wyjąć, odcedzić i ostudzić w zmrożonej wodzie aby natychmiast zatrzymać proces gotowania.
Wykończenie tarty:
Gdy ciasto jest już upieczone, wyjąć mniejszy obwód tortownicy, a spód wyłożyć łososiem i brokułem. Następnie zalać mieszanką śmietanowo-serową.Piec w piekarniku na 180 stopni przez 50 minut.
Podać ciepłą z sałatą w sosie winegret.
Bon appetit!
Świetny, szkoda, ze mam tylko wędzony łosoś ale wykorzystam Twój przepis:)
OdpowiedzUsuńJuż robiłam z wędzonym też się nadaje. Może tylko mniej posól, bo wędzony jest dość słony. Powodzenia, czekam na wieści :-)
Usuń