Robiliście już kiedyś panna cottę?? Jeśli o mnie chodzi był to mój pierwszy raz. We Francji najpopularniejsza wersja tego włoskiego przysmaku to panna cotta z owocami leśnymi. Szybki, świeży deser łatwy do podania "na wynos". Jak prawie cała włoska kuchnia.
U mnie dzisiaj wersja "na słono", w formie "verrine" (o verrine pisałam już tutaj), idealna na małe co nieco, czyli aperitif.
10g masła
1 łyżeczka do kawy kardamonu już zmielonego
sól, pieprz
300 ml śmietany kremówki
400 ml mleka
3 gałązki rozmarynu
U mnie dzisiaj wersja "na słono", w formie "verrine" (o verrine pisałam już tutaj), idealna na małe co nieco, czyli aperitif.
Składniki :
Mus dyniowy:
300 g dyni (najlepiej małych odmian, bo są bardziej aromatyczne: batternut, lakota...)10g masła
1 łyżeczka do kawy kardamonu już zmielonego
sól, pieprz
Panna cotta:
3 listki żelatyny300 ml śmietany kremówki
400 ml mleka
3 gałązki rozmarynu
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania panna cotty. W miseczce z zimną wodą moczymy listki żelatyny. W garnku mieszamy śmietanę z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekany rozmaryn. Zagotowujemy.
Po zagotowaniu zdejmujemy i odcedzamy przez sitko, dodajemy odsączoną żelatynę.
Dobrze mieszamy, kosztujemy i ewentualnie doprawiamy.
Rozlewamy do szklaneczek i odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.
W międzyczasie przygotowujemy mus z dyni:
Dynię obieramy ze skóry, kroimy na kosteczki (2 cm). Na patelni podgrzewamy masło na małym ogniu. Dorzucamy dynię. Jak tylko dynia zaczyna się złocić zalewamy ją wodą, solimy, dodajemy pieprzu i gotujemy na wolnym ogniu przez ok 20 min, aż zmięknie. Po ugotowaniu przelewamy dynię z połową wody z gotowania do miksera (blendera) , dodajemy kardamon miksujemy aż osiągnie aksamitną konsystencję. Jeżeli mus wydaje się zbyt gęsty można dolać trochę wody z gotowania dyni. Kosztujemy doprawiamy. Odstawiamy do ostudzenia.
Po 3 godzinach sprawdzamy czy panna cotta stwardniała. Jeżeli tak, nalewamy drugą warstwę, czyli mus z dyni (schłodzony). Wszystko odstawiamy znowu do lodówki i podajemy dobrze schłodzone, posypane kolorowym pieprzem.
wersja do wydruku tutaj
wersja do wydruku tutaj
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz