Czas nadrabiać zaległości...zaczynamy od ciasta orzechowego, w sam raz do kawy czy herbaty z książką pod kocykiem, na jesienne wieczory ups co ja mówię jakie jesienne!! My dzisiaj ulepiliśmy trzy bałwany!
Przepis podejrzałam u Bernarda (link w prawym dolnym rogu).
Ciasto bardzo przypadło mi do gustu ponieważ szybko się je robi, długo jest świeże no i aromatem pooowolutku wprowadza nas w świąteczne bożonarodzeniowe pyszności.
Tortownica o wymiarach 20cm:
-185g de orzechów włoskich
-120g masła
-115g miodu wielokwiatowego
-50g cukru kryształ
-40g cukru brązowego nierafinowanego ( uwaga nie chodzi o trzcinowy, tylko o buraczany, zawierający melasę, o ciemnej barwie, lepki, o delikatnym smaku karmelowym)
-180g jajek ( tj ok 3 jajka)
-150g mąki
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Zaczynamy od mielenia orzechów - 125g na grubo i 60g na bardzo drobno. Masło rozpuszczamy.
Do miski wlewamy miód, cukier zwykły, cukier brązowy i rozpuszczone masło. Mieszamy.
Dodajemy 3 jajka, mieszamy.
Dorzucamy grubo zmielone orzechy (125g). Mieszamy.
Dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy.
Na koniec dosypujemy 60g drobno zmielonych orzechów. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy przez ok 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 170stopni.
Dodajemy 3 jajka, mieszamy.
Dorzucamy grubo zmielone orzechy (125g). Mieszamy.
Dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy.
Na koniec dosypujemy 60g drobno zmielonych orzechów. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy przez ok 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 170stopni.
Bon appetit! I miłych, ciepłych, długich wieczorów z bliskimi z dala od telewizji :-)
Ale nie mogę wejść w przepis, ukazuje się tylko zdjęcie...
OdpowiedzUsuńZgadza się ! Przepis umieściłam dopiero teraz. Pozdrawiam!
UsuńCiasto upiekę. A co ten Bernard taki ładny? Oni tam wszyscy tacy?
Usuń:-) czy ja wiem? Ale gotuje rewalacyjnie!
UsuńDziekuje!
OdpowiedzUsuńoho, dawno nie piekłam z Twoich przepisów , to będzie okazja ! :) uściski ...
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje ciasto
OdpowiedzUsuń